Pioner Pale Ale

Pioner Pale Ale er humlefrisk og har et godt maltpreg, som gjør den balansert og en øl som går godt med BBQ, hamburgere og latinamerikansk mat.

  • OG: 13,4 Plato
  • IBU: 26
  • EBC: 12
  • ABV: 4,7%
  • Ingredienser: Malt (Pale, cara ruby), humle (Northern Brewer, Cascade), gjær, vann.
  • Passer til:  Gris, aperitiff, kylling, BBQ
  • Bitterhet: 5
  • Sødme: 7
  • Fruktighet: 8

Denne pale alen er godt balansert, med en forfriskende bitterhet som bygger opp under maltpreget. Bitterheten gjør at man bryter krydder- og smakssterk mat godt, og løfter opp smakene fra maten. Det gjør det til en god følgesvenn til lyst kjøtt, BBQ og latinamerikansk mat. Deilig i glasset ved siden av en god burger og pizza også.

Med generøs bruk av humle er dette et øl som byr på leskende humlepreg av tropisk frukt, nyslått gress og sitrus som appelsin og grapefrukt. Den har en god maltkropp som gjør at bitterheten fra humlen balanseres fint, og gir dybde og kompleksitet til ølet. En øl som lesker godt og rensker opp med bitterheten.

Pionere - Jafet Lindeberg

Jafet Lindeberg kom fra gården Bankenes i Kvænangen, Troms, og ble født 2 september 1874. Hans far var bonde og fisker, men kom fra en dal i Norrbotten, i den svenske gruveregion. Og det var kanskje inspirert av dette, at Jafet begynte å grave etter gull i nord-Norge, med dårlig hell. Men i 1897 bestemte den amerikanske kongressen for å sende hjelp til gullgraverne i et kriserammet Klondike, og som en del av dette ble det bestemt at norske reinsdyr skulle sendes. Jafet fikk kontrakt som reinspasser og dro mot i 1898.

Han jobbet dog aldri som reinpasser, da han kom til New York City fikk han beskjed at krisen var ikke så alvorlig, og han ble løst fra kontrakten sin. Men han traff to svenske immigranter, Erik Lindblom og John Brynteson, og sammen startet de Pioneer Mining Company. Dette var den spede start på et gulleventyr, og "legenden" om "The Three Lucky Swedes".

De etablerte byen Nome i Alaske, hvor de etterhvert fant store mengder gull. Dette førte til Klondike lignende tilstander med folk strømmende til for å gjøre krav på gullet, noe som førte til bestikkelser, korrupsjon og at de mistet rettighetene til sitt eget land. Gullet de dog hadde funnet, gjorde at det kunne betales to bøtter gull til en av landets beste advokater, som fikk tilbake feltene til rettmessige eiere. Dramaet var grunnlaget til en bestselgende novelle, "The Spoilers", som ble sluppet i 1906.

Jafet endte opp med å selge sine aksjer i Pioneer Mining Company, og døde i 1962 i San Francisco. Den dag i dag står det fortsatt en statue av Jafet Lindeberg og de to svenskene i Nome.

Jafet Lindeberg anno 1905
Pale Ale