Pioner Brown Ale

Pioner Brown Ale er en øl ment for de litt mer smaksintense matrettene, en kompleks men allikevel lettdrikkelig øl i en av våre favoritt-ølstiler.

  • OG: 14,4 Plato
  • IBU: 15
  • EBC: 63
  • ABV: 4,7%
  • Ingredienser: Malt (pale, aroma, cara munich 2, roasted wheat), humle (Northern Brewer), gjær og vann.
  • Passer til: Storfe, gris, ost, BBQ
  • Bitterhet: 6
  • Sødme: 7
  • Fruktighet: 6

Få øl er like matvennlige til kjøtt som brown ale, og Pioner Brown Ale er et ypperlig eksempel på dette. Den gode maltfylden gir komplimenterende smaker og aromaer til grillet kjøtt, og den lave bitterheten gjør at ølet ikke tar over matrettene. Det er også spennende å prøve til milde, nøtteaktige oster, eller lette sjokolade/nøttedesserter.

Dette er et øl basert på århundre lange tradisjoner i England, og er et mellommørkt øl dominert av maltets kompleksitet. Det byr på preg av nøtter, karamell og toast, i balanse med frukttoner fra gjæret. En god munnfølelse gjør at den har en lang og god avsluttning, og man sitter igjen med alle de gode smakene.

Pioneren - Samuel Johannesen Balto

Samuel Johannesen Balto var født femte mai 1861, og var fra Karasjok. Balto var etter sigende en humørspreder og hardarbeidende same, noe som gjorde at han den dag i dag finnes i mang en historiebok. For da Fritjof Nansen planla sin ekspedisjon til Grønland, var han nemlig på utkikk etter to reinsamer for å bli med på turen. Selv om Balto var elvelapp, så hadde han jobbet for det meste i skogen og for fjellsamene. Nansen beskrev han som pen, livlig, oppvakt og meget ivrig i alt han tok seg til, og han ble rekrutert til ekspedisjonen i 1888.

Ekspedisjonen besto forøvrig av Otto Sverdrup, Oluf C. Dietrichson, Kristian Kristiansen Trana og Ole Nielsen Ravna, og sammen startet på første etappe til Island mai 1888. Der skulle de reise med selfangeren Jason, som skulle ta dem videre til Grønland. Men både turen over Island og over havet ble en prøvelse for Balto og resten av eksedisjonen, der blant annet sjøen var så røff at han sa om han overlevde skulle han aldri drikke mer. Han forøvrig at han hadde vært full da han ble spurt om han ville bli med på turen...

Til tross for utfordringene som de møtte på, ble Nansen, Balto og resten av ekspedisjonen de første som tok seg over Grønland. Vel hjemme i Norge ble han noen år i Finmark, før han ble engasjert til å drive reindrift i Alaska. Det ble importert over 1300 rein til Alaska totalt, og da gullrushet kom til Nome i Alaska var Balto med å drive rein til området i 1899. Da rushet ble mindre og det var mindre behov for rein, startet Balto som gullgraver og gjorde sågar krav på tre områder. Balto døde i Karasjok i 1921, men hans navn skulle leve litt lengre.

For den norsk husky oppdretteren Leonhard Seppala hadde nemlig en sledehund oppkalt etter Balto, som ledet et hundespann med difterimedisun til Nome i 1925. "The Great Race of Mercy" ble en legendarisk historie om en reise over 1000km for å redde en by, og i dag finnes en statue av hundene oppkalt etter Samuel Johannesen Balto i Central Park i New York.

 

Samuel Johannesen Balto
Brown Ale