Ost

Få ting er så naturlig som godt øl og ost, når belgiske munker har laget begge delene i århundrer. Og på mange måter følger disse to hverandre, da begge har fått en renessanse de siste tiårene med flere produsenter som skaper store smaksopplevelser etter tiår med industriproduksjon. 

Og om vi får være helt ærlige, med et større smaksbilde enn vin så er det ingen tvil om at valget alltid bør falle på øl om du har ost på bordet. Men spørsmålet er – hvilken øl?

Som alltid varierer dette veldig på hvilken type ost du skal spise, men her er noen grunnregler til å starte med:

  • Match intensitet – Ost varierer fra intens til mild i smaksbilde, og det er viktig at ølet følger samme intensitet. Er øl for mildt vil det overkjøres av osten, og visa versa. Om intensiteten matcher hverandre, vil det ende opp med å løfte smaksopplevelsen. 
  • Kompliment eller kontrast – Når man har gjort seg opp hvilken ost man skal ha og hvilke ølstiler som kan matche den, står man ovenfor valg nummer to: skal smakene i ølet komplimentere eller gi kontrast. 

For å gi deg et godt startsted, får du her våre anbefalinger til et par utvalgte ostesorter.

Ferskoster

Slike oster er delikate og deilige, og bør også kombineres med denne type øl. Har man for eksempel en god geitost som en chevre, kan man dra frem en tysk eller belgisk hveteøl. Disse høyt karbonerte ølene renser deilig opp, og komplimenterer osten med preg av sitrus og fruktighet. Saison er også et spennende valg til chevre, som også gir et deilig krydderpreg og en spennende friskhet til kombinasjonen. 

Om man har litt søtligere ferskoster som f.eks mascarpone, kan man gå for mer dessertvennlige fruktøl. Om har litt syrlighet i tillegg til fruktigheten kan det gi noen veldig spennende smaker.

Hardost

Dette er en vid og bred kategori med oster, og man er avhengig av å vite hva ostene smaker for å velge øl. De kan variere mellom veldig milde til rett og slett skarpe. 

Har man mildere stiler ost kan pilsner være et veldig godt kompliment, som er friske og leskende med en rensende bitterhet i avsluttning. Blonde ale kan også være et godt alternativ om osten er veldig mild. 

Har man skapere mer smaksintense oster, må man også gå for de mer smaksintense ølstilene. Her kan brown ale gi ekko til ostens smaker av nøtter og frukt, og bringe smakene videre til nye høyder. Er osten veldig intens vil stout evt imperial stout kunne hamle opp med den. 

Muggoster

Muggost er en av de mest karakteristiske typene ost man har, med stor personlighet, fedme og ofte mye intensitet. Her må det noe spesielt til for å hamle opp med dem.

Hvitmuggostene er de mildeste av muggostene, og kan gå med alt fra milde IPA`er til bestemte pilsnere. Man har en del å gå på i disse kombinasjonene, så her gjelder det å kjenne osten for å søke de komplimenterende smakene (eller kontrastene). 

Blåmuggost og øl er magi. En av våre virkelige favoritter når det kommer til øl og mat, og man kan gå litt forskjellige veier i kombineringen. Her vil vi absolutt anbefale å gå for et kompliment, i form av barley wine eller quadrupel, men man kan også få virkelig gode kombinasjoner i kontraster med Imperial IPA eller Imperial Stout / Porter. 

Vår definitive favoritt – smakskraftig blåmuggost med barley wine. Det nærmeste man kommer himmelen på jord.

Ost