Grønnsaker

 Kombinasjonen grønnsaker og øl kan være helt fantastisk, både når ølet brukes i tilberedning og i glasset ved maten. Grønnsaker er en vidtspennende kategori, som varierer enormt i smak. Bruken av grønnsaker har endret seg mye på det norske kjøkkenet de siste tiårene, der man lar det bli en større og mer eksperimentell del av kostholdet. Fordelen med å bruke øl som følge er flere, men det er to hovedgrunner: fylde fra malt og gjær uten å dominere maten og karboneringen som renser og skaper en friskere munnfølelse. Der man vil ha utfordringer i form av syre, bitterhet og intensitet fra de ulike ølene, vil man kunne møte de utfordringene med komplimenterende eller brytende elementer fra ølet. Generelt ser man til de lysere ølene når det kommer å kombinere øl og grønnsaker, for å passe på at ølene heller ikke overkjører smakselementene i maten.

Har man grønnsaker med et godt innhold av syre, slik som tomat, bør man gå for et øl som kan bryte den med fruktighet og friskhet. Dette vil gjøre at man ikke får kollisjon i smakene, slik man risikerer med enkelte viner for eksempel. Her kan øl som de litt mer fruktige belgiske- og tyskeølstilene være gode, slik som weissbier, blonde eller pils være gode til. Litt overraskende så er syre og syre nøytraliserende, slik at surøl som gose, berliner weisse og lambic spennende øl å kombinere med grønnsaker.

Grønnsaker med bitterhet i seg er alltid en utfording, og her kan man tenke den fruktige sødmen fra gjær- og matdrevne ølstilene vil gå godt til. Dette er for eksempel grønnsaker som salater og artisjokk, disse er gode med stiler som weissbier eller saison, om de grilles kan også red ale være et spennende alternativ i glasset.

Mer sødmedrevne grønnsaker, der gulrot og paprika kan nevnes, er man litt mer avhengig av å justere i forhold til tilberedningsmetode. Generelt kan man si at øl som lyse hveteøl, pilsnere og saison passer godt til, men her kan de litt syrligere stilene som gose og lambic skape en spennende kontrast.

Øl er en ingrediens som kan være med på å løfte opp smaksprofilen når den brukes i matlaging med grønnsaker. En liten skvett hveteøl i gulrotsuppen før servering, eller litt lambic i syltingen av løk kan være et veldig spennende element til. Sylting, fermentering, marinering, damping, grilling er bare noen av de mange måtene øl kan implementeres, her er det bare å bruke fantasien.

 

Grønnsaker